PA BLANC

Recordeu que necessiteu preparar el llevat amb prou antelacíó. Si ho preferiu, podeu fer servir llevat de parís, que podreu aconseguir en alguns forns. Per fer la massa de pa necessiteu:

  • 500 gr. de farina blanca (biològica preferiblement)
  • 250 gr. d'aigua
  • 10 gr. de sal
  • 3 o 4 cullerades de llevat, segons com estigui d'actiu i espès.
  • Opcional: 25 gr. de mantega a temperatura ambient

Vegeu les notes sobre els ingredients a "Ingredients". A més, hi trobareu indicacions generals importants. I no deixeu de llegir-vos els "Trucs!"

Aquestes quantitats les podeu multiplicar segons les ganes i el temps... (és clar, heu de preveure-ho també pel llevat).


  • Un cop conegeu bé aquesta recepta, podeu fer servir la fitxa que he preparat per imprimir.

En un bol suficientment gran, poseu-hi la farina i escalfeu-la una mica (vegeu "Ingredients"). Afegiu-hi la sal, el llevat i barregeu una mica amb una espàtula de fusta. Afegiu-hi l'aigua i continueu barrejant fins que noteu que es pot començar a pastar.

Heu de treballar aquesta massa fins que quedi ben fina, que no quedin grumolls i que no sigui ni massa eixuta ni massa enganxosa.Si trobeu que us falta aigua, aneu-ne afegint, però a poc a poc, una cullerada cada vegada. Si, al revés, veieu que la massa és massa tova afegiu farina, també a poc a poc.Un cop teniu una massa homogènia és el moment d'amassar de debó, però abans...

Afegiu la mantega, d'una peça. No és un ingredient necessari però dóna color a la massa en enfornar-la (vegeu "Ingredients"), i a més la fa molt agradable de treballar.

Un cop ben treballada (entre 5 i 10 minuts), deixeu reposar aquesta massa en un bol net i tapada amb un drap humit o amb film transparent en un lloc més aviat calent. Ha de crèixer el doble aproximadament; el temps que tardi dependrà del vigor del llevat i de la temperatura ambient. Si el llevat no és prou actiu o el lloc és massa fred pot tardar fins a 8 hores!

Torneu a treballar la massa sobre el marbre: en aquest punt ja no heu de necessitar afegir aigua ni farina i gairebé no necessitareu enfarinar-vos les mans, tampoc. De tota manera, jo tendeixo a deixar sempre la massa lleugerament humida perquè d'aquesta manera no es resseca tant i puja millor.

De seguida veureu que la massa és més fàcil de treballar. Amasseu només una mica per treure l'aire que s'ha creat dins la massa i, ja podeu començar a tallar-la i a donar-li forma segons el que penseu fer-ne: panets o pans. Penseu que és una massa casolana, us costarà força fer-ne barres allargades, per exemple. Una altra cosa que heu de tenir en compte és el vostre forn: penseu que els pans que feu podran créixer més del doble!

Poseu els pans sobre una plata greixada (amb mantega o si ho preferiu, espolsada amb farina) -vegeu també les notes sobre el forn a "Trucs!"- i ben separats els uns dels altres.

Deixeu-los reposar fins que hagin crescut, idealment el doble del seu tamany original. Si els deixeu en un lloc molt calent, vigileu d'anar-los mullant la superfície ja que sinó pot endurir-se la crosta i ja no creixerà tan bé. Per curar-vos en salut podeu posar-hi un drap humit per sobre però que no pesi massa i procurant que igualment no s'assequi, o si no, film transparent.

Aleshores ja els podeu enfornar, amb el forn preescalfat a 200 graus . Just abans, per això, feu uns talls oblicus als pans (ho podeu fer amb un ganivet de serra).

Estaran a punt quan veieu que estan torradets per sota. Segons el tamany i el tipus de forn variarà el temps necessari de cuita. En tot cas podeu calcular una mitja hora si no són panets molt petits, però aquest temps només és orientatiu. Teniu l'opció d'abaixar una mica el forn passats cinc minuts per evitar que es cremin per sota.


La fornera d'aquesta web és la Montse.

© Traduït, s.l., 1999