PA DE MOTLLE

Recordeu que necessiteu preparar el llevat amb prou antelacíó. Si ho preferiu, podeu fer servir llevat de París (vegeu "Ingredients"). Per fer la massa de pa necessiteu:

  • 500 gr. de farina blanca (biològica preferiblement)
  • 300 gr. d'aigua (màxim, provablement menys)
  • 10 gr. de sal
  • 15 gr. de sucre
  • 3 o 4 cullerades de llevat, segons com estigui d'actiu i espès.
  • 25 gr. de mantega a temperatura ambient

Vegeu les notes sobre els ingredients a "Ingredients". A més, hi trobareu indicacions generals importants. I no deixeu de llegir-vos els "Trucs!"

Aquesta és la quantitat per al meu motlle, de 1.500 cc. (1 litre i mig).


  • Un cop conegeu bé aquesta recepta, podeu fer servir la fitxa que he preparat per imprimir.

En un bol suficientment gran, poseu-hi la farina i escalfeu-la una mica (vegeu "Ingredients"). Després afegiu-hi la sal i el sucre i seguidament el llevat i barregeu una mica amb una espàtula de fusta. Afegiu-hi l'aigua a poc a poc i continueu barrejant fins que noteu que es pot començar a pastar. Provablement no us calgui més de 250 gr. d'aigua, però és important que aquesta massa quedi especialment flonja i humida.

Heu de treballar la massa fins que quedi ben fina, que no quedin grumolls i que no sigui ni massa eixuta ni massa enganxosa.Un cop teniu una massa homogènia és el moment d'amassar de debó, però abans...

Afegiu la mantega, d'una peça (vegeu "Ingredients"). A aquesta recepta no és un ingredient tant opcional... Si ho preferiu, podrieu fer servir margarina, per això.

Un cop ben treballada (entre 5 i 10 minuts), deixeu reposar aquesta massa en un bol net i tapada amb un drap humit o amb film transparent en un lloc més aviat calent. Ha de crèixer el doble aproximadament; el temps que tardi dependrà del vigor del llevat i de la temperatura ambient. Si el llevat no és prou actiu o el lloc és massa fred pot tardar fins a 8 hores!

Torneu a treballar la massa sobre el marbre. Ara l'heu de treballar molt poc, només per treure l'aire que s'ha format. Notareu que es treballa molt millor. Doneu-li la forma adequada perquè pugui entrar fàcilment al motlle. Si el motlle és com el meu, ha d'ocupar la meitat de la seva capacitat.

El motlle cal greixar-lo amb mantega o margarina i, si voleu, podeu espolsar la superfície del pa amb una mica de farina.

Deixeu reposar la massa fins que hagi crescut, tapat amb film transparent o amb un drap humit, ben bé fins arribar a ocupar tota la capacitat del motlle. Quan surti del forn haurà pujat encara més!

Aleshores ja els podeu enfornar, amb el forn preescalfat a 200 graus.

Segons el vostre forn i la temperatura (heu de vigilar que no es cremi per sota) tardarà entre 30 i 45 minuts. Vegeu també les notes sobre el forn a "Trucs!".

Com sempre, deixeu refredar el pa sobre una reixa (que l'aire circuli també per sota), i fora del motlle.La fornera d'aquesta web és la Montse.

© Traduït, s.l., 1999