Llevat natural

Des que faig servir farina biològica puc preparar el meu propi llevat de fermentació natural també conegut com a massa àcida de fermentació. Funciona per a totes les receptes que he provat fins ara, és del tot natural i personalment el trobo molt gustós i agradable de treballar. Aquí us dono la meva recepta personal però es pot preparar amb qualsevol farina biològica que us agradi (sense blanquejar artificialment, sense additius químics i de cultiu biològic):

 • 50 gr. de farina de sègol (Secale cereale)
 • 50 gr. de farina de blat (Triticum durum)
 • 100 gr. d'aigua envasada (aproximadament) a temperatura ambient

L'únic que cal fer és barrejar les farines amb l'aigua i controlar-ne la fermentació Si el cuideu, aquest llevat us pot durar indefinidament. Ara us ho explico:


Barregeu en un bol les farines amb l'aigua, remenant amb una cullera de fusta, mirant de fer-hi entrar aire a la barreja. Tapeu el bol amb un drap humit, mai amb un plàstic. Caldrà que ho deixeu reposar dos o tres dies, segons la temperatura ambient. El millor lloc per deixar-ho fermentar és a la cuina, especialment si podeu mantenir una temperatura regular. En tot cas, que no tingui corrents d'aire.

Aneu vigilant la fermentació. Ha d'anar fent cada cop més bombolles i tenir una olor lleugerament àcida. Si trobeu que s'hi fa verdet o que fa olor de ranci serà millor que torneu a començar.

Quan veieu que la fermentació és ben activa (moltes bombolles) comenceu a "alimentar" el vostre llevat. Afegiu ara una cullerada de cada tipus de farina i l'aigua necessària per aconseguir una massa espessa però fàcil de treballar. I espereu un dia més.

Ara s'ha de veure cada cop més actiu. Alimenteu-lo de nou tal com hem explicat abans.

Si tot ha anat bé, ja teniu llest el vostre llevat. Ja el podreu fer servir. Guardeu-lo a la nevera si no el necessiteu. Ara sí, el podeu guardar en un pot de plàstic o de vidre, i ben tapat, que no es ressequi la superfície.


Aquest llevat us pot durar indefinidament. Només l'heu d'anar cuidant:

 • Alimenteu el vostre llevat amb farina i aigua regularment, mínim cada 2 o 3 díes, fins i tot si no l'heu de fer servir. Si en teniu massa en podeu llençar o regalar una part.
 • Guardeu-lo sempre a la nevera, i el dia que en necessiteu, traieu-lo unes hores abans de fer servir i alimenteu-lo.
 • Si veieu que no és prou actiu, alimenteu-lo tot sovint fins que ho sigui. El podeu alimentar cada dia o fins i tot dos cops per dia.
 • Si no en teniu prou, podeu afegir-hi una mica de cervesa. Això sí, mai afegiu llet, iogourt o sal al vostre llevat!

  Jo personalment prefereixo fer una mica de pa cada dia, o sigui que, al matí, trec el llevat de la nevera, l'alimento perquè estigui ben actiu i, passades unes hores, faig una mica de pa. És la manera de tenir sempre pa fresc sense que m'ocupi gaire temps (no haig de fer una gran fornada) i de cuidar el llevat.

  • Un cop teniu llest el llevat podeu començar amb qualsevol de les receptes que he anat penjant a la web. Bona sort!
  • Us recomano que doneu un cop d'ull a "Ingredients" i a la pàgina de "Trucs!" abans de fer les receptes. Hi trobareu indicacions generals importants. • La fornera d'aquesta web és la Montse.

  © Traduït, s.l., 1999