PA INTEGRAL

Per fer el meu pa integral, normalment símplement canvio el tipus de farina blanca per integral i controlo l'aigua que absorveix la massa. La recepta que trobareu aquí és pràcticament la mateixa que la del pa blanc i segueix els mateixos principis de fermentació i temps de repòs. De tota manera, vegeu la recepta de pa blanc, que conté més detalls i també la pàgina d'"Ingredients".

Recordeu que necessiteu preparar el llevat amb prou antelacíó. Si ho preferiu, podeu fer servir llevat de parís, que podreu aconseguir en alguns forns.

  • 500 gr. de farina integral (biològica preferiblement)
  • 250 gr. d'aigua
  • 10 gr. de sal
  • 10 gr de sucre (o mel)
  • 3 o 4 cullerades de llevat, segons com estigui d'actiu i espès.
  • 25 gr. de mantega a temperatura ambient

Aquestes quantitats les podeu multiplicar segons les ganes i el temps... (és clar, heu de preveure-ho també pel llevat).


  • Un cop conegeu bé aquesta recepta, podeu fer servir la fitxa que he preparat per imprimir.

En un bol suficientment gran, poseu-hi la farina i escalfeu-la una mica (vegeu "Ingredients"). Afegiu-hi la sal, el sucre i el llevat i barregeu una mica amb una espàtula de fusta. Afegiu-hi l'aigua i continueu barrejant fins que noteu que es pot començar a pastar.

Heu de treballar aquesta massa fins que quedi ben fina, que no quedin grumolls i que no sigui ni massa eixuta ni massa enganxosa.Si trobeu que us falta aigua, aneu-ne afegint, però a poc a poc, una cullerada cada vegada. Si, al revés, veieu que la massa és massa tova afegiu farina, també a poc a poc.Un cop teniu una massa homogènia és el moment d'amassar de debó, però abans...

Afegiu la mantega, d'una peça. (vegeu "Ingredients").

Un cop ben treballada (entre 5 i 10 minuts), deixeu reposar aquesta massa en un bol net i tapada amb un drap humit o amb film transparent en un lloc més aviat calent. Ha de crèixer el doble aproximadament.

Torneu a treballar la massa sobre el marbre. De seguida veureu que la massa és més fàcil de treballar. Amasseu només una mica per treure l'aire que s'ha creat dins la massa i, ja podeu començar a tallar-la i a donar-li forma segons el que penseu fer-ne. Penseu que els pans que feu podran créixer més del doble!

Poseu els pans sobre una plata greixada (amb mantega o si ho preferiu, espolsada amb farina) -vegeu també les notes sobre el forn a "Trucs"- i ben separats els uns dels altres.

Deixeu-los reposar fins que hagin crescut, idealment el doble del seu tamany original.

Aleshores ja els podeu enfornar, amb el forn preescalfat a 200 graus . Just abans, per això, feu uns talls oblicus als pans.

Estaran a punt quan veieu que estan torradets per sota. Segons el tamany i el tipus de forn variarà el temps necessari de cuita.


La fornera d'aquesta web és la Montse.

© Traduït, s.l., 1999